A Toldy Gimnázium tantestületi kirándulása.

A Budapest I. kerületi TOLDY FERENC GIMNÁZIUM tantestületi kirándulást szervezett Kárpátaljára. 2016. szeptemberben. A Kárpát-medencei magyarok meglátogatását az erre a célra létrehozott Határtalanul című pályázati alapból támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).
A négynapos, ezer kilométer feletti buszkiránduláson sok történelmi emlékhelyet, emlékművet nézhettek meg a tanárok, pl. az ungvári skanzen, a gerényi rotunda, Szerednye vára és pincelabirintusa, Szentmiklóson a reneszánsz Telegdi-Rákóczi kastély, a „„málenkij robot” emlékpark Szolyván, Munkács vára és Beregszász belvárosa. A legemlékezetesebbek azonban a partner iskola, az ungvári Drugeth Gimnázium tanárkollégáival közösen töltött órák-napok voltak, amikor a fővárosban élők a megismerkedésen túl átérezhették a határontúli magyarok mindennapjait és a magyarsághoz való elemi ragaszkodásukat.

 


A Toldy tanári kara a Vereckei hágónál, 2016. szeptember


Perger Tanár Úr szavai érzékletesen adják vissza az élményeket: Világossá vált számunkra, hogy az ungvári Drugeth Gimnázium tevékenysége, szerepe a helyi magyar közösség életében jóval fajsúlyosabb, mint egy átlagos iskoláé a saját környezetében Magyarországon. Gyönyörű tájak, csodálatos látnivalók, a magyar történelem számos nagyszerű vagy szomorú eseményének helyszínei, az őszinte, önzetlen vendégszeretet – ezeket hoztuk magunkkal, továbbá gondolatokat arról, hogy mennyire meghatározza az emberek sorsát a történelem. És igazán felemelő, hogy az ott élő magyarok közül sokan minden nehézség (amit a sors ok nélkül mért rájuk) ellenére is hisznek abban, hogy érdemes küzdeni, igyekezni az életet jobbá tenni. Olyan világot teremtve ezzel, amely meg- és elismerésre méltó. Reméljük, hogy egyre többen látogatnak el Kárpátaljára, és azt is, hogy lesz még alkalmunk találkozni itt megismert barátainkkal.”